Thuis Wetenschap “Millennium Camera” maakt een foto met een sluitertijd van 1000 jaar

Advertentie

“Millennium Camera” maakt een foto met een sluitertijd van 1000 jaar

In het jaar 3023 zullen de inwoners van Tucson kunnen zien hoe de nabijgelegen woestijn van Arizona er duizend jaar geleden uitzag. Dit alles dankzij een kunstproject genaamd de Millennium Camera, die een foto zal maken met een ongelooflijk lange belichtingstijd.

Opgemerkt wordt dat het ontwerp van de camera lijkt op dat van de camera obscura, de allereerste camera in de geschiedenis die ironisch genoeg een millennium geleden voor het eerst het daglicht zag. Het heeft een koperen cilinder met een dunne plaat van 24-karaats goud aan één uiteinde, waarin een klein gaatje is gemaakt. Licht valt hierdoor naar binnen en valt op een lichtgevoelig oppervlak aan de achterkant, dat is bedekt met verschillende dunne lagen meekrapkleurstof.

Het geheel wordt op een ijzeren paal geplaatst en gericht op de woestijn rond Tucson. Het idee is dat gecontroleerde blootstelling aan licht er geleidelijk voor zorgt dat het pigment in verschillende mate vervaagt. Dus donkere gebieden, zoals bergen, zullen langzamer donker worden dan heldere gebieden, zoals wolken.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie