Thuis Wetenschap Fossielen van 2 miljard jaar oud bevatten aanwijzingen voor een belangrijk moment in de geschiedenis van de aarde

Advertentie

Fossielen van 2 miljard jaar oud bevatten aanwijzingen voor een belangrijk moment in de geschiedenis van de aarde

De onderzoekers ontvingen fossielen uit Australië, Canada en Congo. In de Australische en Canadese monsters vonden ze aanwijzingen voor de aanwezigheid van cyanobacteriën, de oudste levensvormen op onze planeet. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat deze bacteriën voor het eerst verschenen tussen twee en drie miljard jaar geleden, voordat ze tijdens de evolutie het vermogen verwierven om zuurstof fotosynthese te produceren.

Volgens de publicatie ontdekten de onderzoekers dat fossielen met cyanobacteriën fotosynthetische structuren bevatten die bekend staan als thylakoïdale membranen, die het pigment chlorofyl bevatten dat via fotosynthese licht omzet in chemische energie.

Wetenschappers wezen erop dat de ontdekking van deze membranen erop wijst dat cyanobacteriën inderdaad in staat waren tot zuurstofhoudende fotosynthese, waardoor de fossiele gegevens over de overeenkomstige membranen 1,2 miljard jaar teruggaan.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie