Thuis Dieren Pizzleyberen wijzen op een zorgwekkende toekomst voor het Noordpoolgebied

Advertentie

Pizzleyberen wijzen op een zorgwekkende toekomst voor het Noordpoolgebied

Pizzlies zijn hybriden die ontstaan zijn uit de kruising van grizzly’s en ijsberen. Hoewel ze vandaag de dag zeldzaam zijn, geloven sommige wetenschappers dat deze dieren meer kunnen voorkomen door de klimaatverandering die de habitats in de meest noordelijke delen van de planeet aantast.

IJsberen zijn aanzienlijk groter dan grizzly’s: volwassen mannetjes wegen ongeveer 800 kilogram en zijn 3 meter lang als ze op hun achterpoten staan. Ter vergelijking: een typische volwassen mannelijke grizzly weegt 200-300 kilogram. Een ander zichtbaar verschil is de lichter gekleurde vacht en de langere schedel en snuit van de ijsbeer.

Volgens journaliste Gloria Dickey lijken pizzleberen meestal op witte of blondharige grizzlyberen. Ze hebben een plaatvormige snuit en lange klauwen, en op hun witte vacht zitten bruinachtige vlekken.

Het bestaan van de grizzly werd pas bevestigd in 2006, toen een van de individuen werd neergeschoten door een jager in Canada. DNA-analyse bevestigde de hybride oorsprong van het dier.

In de afgelopen vijf jaar hebben wetenschappers gevallen gedocumenteerd van hybriden van de tweede generatie (bijv. nakomelingen van de pizzly en de grizzly). Een opgezette beer, die onderzoekers hebben geïdentificeerd als 3/4 grizzly en 1/4 ijsbeer, is te zien op Ulukhaktok Airport in het noordwesten van Canada.

Hoewel de twee soorten nauw aan elkaar verwant zijn in de stamboom – ze worden gescheiden door slechts 500.000 jaar evolutie – is het bewijs van kruising nogal verrassend, aangezien ijsberen en grizzly’s vaak een vijandige, concurrerende relatie hebben.

Dit vind je misschien ook leuk

Advertentie